SELAMAT DATANG KE ARRAZI ONLINE. PENGHANTARAN PERCUMA UNTUK PENGGUNA KAMI DENGAN BELIAN RM70 KE ATAS!

7 TABIAT PEMAKANAN SIHAT KETIKA HAMIL DAN MENYUSU


Sepanjang kehamilan, bayi hanya mempunyai satu sumber untuk membesar dengan sihat… anda. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda harus makan untuk ‘dua orang’. Anda seharusnya makan agar kedua-dua bayi dan anda sihat sepanjang kehamilan.

Tabiat #1: Amalkan pemakanan seimbang.

Seperti yang ditunjukkan pada Piramid Panduan Pemakanan, diet anda harus terdiri daripada makanan yang mengandungi karbohidrat, lebih buah-buahan dan sayur-sayuran, jumlah protein, susu dan produk tenusu yang sederhana, dan akhir sekali, lemak, minyak, gula dan garam yang minimum.


Tabiat #2: Pelbagaikan makanan anda.

Makanan yang berbeza memberikan gabungan nutrien yang berlainan (tenaga, karbohidrat, protein, vitamin, mineral dan komponen makanan yang menyihatkan) dalam jumlah yang berbeza-beza. Makan makanan yang pelbagai bagi mendapatkan kebaikan daripada makanan yang berbeza.Tabiat #3: Makan mengikut keperluan anda.

Perkembangan bayi dan juga perubahan pada tubuh menyebabkan penambahan keperluan tenaga harian anda. Jadi, adalah biasa sekiranya selera makan anda bertambah sedikit. Walaupun begitu, makan dengan kadar berlebihan seolah-olah makan untuk dua orang adalah satu tabiat yang akan menyebabkan peningkatan berat badan berlebihan berlaku kepada wanita hamil.

Tabiat #4: Makan dengan teratur.

Amalkan makan tiga sajian utama (sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam) tiap-tiap hari. Sekiranya sajian utama anda kecil atau anda terasa lapar antara waktu makan, jangan raguragu untuk makan snek seperti susu atau dadih, biskut atau roti, mi atau buah-buahan di waktu pagi atau tengahari.


Tabiat #5: Pilih makanan yang kaya dengan vitamin & mineral.

Semasa hamil, anda memerlukan hampir kesemua vitamin dan mineral dengan jumlah yang lebih banyak. Kebanyakan peningkatan keperluan ini dapat dipenuhi dengan merancang dan mengamalkan diet yang berkhasiat. Anda seharusnya memilih makanan yang kaya dengan kalsium, zat besi, vitamin C, vitamin A, vitamin B12, dan folat (asid folik). Untuk tujuan ini, kami menyarankan anda meminum Susu Kambing secara rutin, 2 kali sehari sudah memadai untuk membantu anda sihat secara alami. Oat dan bijirin pula dapat membantu anda sentiasa rasa kenyang dan juga membantu anda menghindari masalah sembelit.


Tabiat #6: Jangan makan terlalu banyak atau terlalu sedikit.

Makan dengan terlalu banyak semasa hamil menyebabkan peningkatan berat badan yang keterlaluan. Anda juga tidak harus mengamalkan diet pengurangan berat badan kerana kedua-dua situasi ini boleh mendatangkan bahaya kepada kandungan anda.


Tabiat #7: Imbangkan pengambilan tenaga dengan aktiviti fizikal.

Kehamilan merupakan peluang yang baik untuk anda mengamalkan kehidupan yang aktif. Sama ada berjalan, berenang, meregang badan ringan atau pun sebarang aktiviti fizikal ringan yang anda gemari, lakukannya untuk sekurang-kurang 30 minit sehari (dalam satu sesi atau 10 minit untuk setiap 3 sesi). Aktiviti ini membantu menggunakan tenaga daripada makanan dan memperbaiki penghadaman. Di samping itu, ia turut menyediakan tubuh anda untuk kelahiran dan kehamilan seterusnya.


MAHU CUBA DAMAI SUSU KAMBING DAN OAT BIJIRIN YANG SEDAP?  

SILA KLIK